Han estat finalment els bombers, els que literalment han posat "el crit al cel" davant la barrabassada dels carrils bici a la ciutat de Mataró. Aquest modest blogaire ja ha escrit algun altre cop sobre com Mataró s'ha convertit en una ciutat embossada i que el problema anava a més. Els carrils bici, fets a correcuita, els carrils bici que no ha demanat ningú, els carrils bici infrautilitzats en una ciutat que fa pujada, són el darrer obstacle per a tots aquells que resideixen a Mataró o que tinguin intenció de venir a viure-hi. Aquells que tenen un habitatge a Mataró, on simplement viuen per descansar i dormir i que de bon matí han d'anar a guanyar-se les garrofes allà on no arriba el transport públic; llegiu un polígon per exemple, la manera en que s'han fet els carrils no els ajuda pàs gens ni mica.
Han estat els bombers els que han fet evident que els carrils bici, fets sense pensar gaire en les possibles conseqüències negatives per a la ciutadania i anunciats a "bombo i plateret" per l'Ajuntament, són a molts llocs un nyap com una casa de pagès. Avingudes que queden col·lapsades, on no poden passar dos autobusos a l'hora. Carrers on malgrat haver-hi dos carrils és impossible que siguin viables, ja que un camió o un autobús no hi cap. Parades de bus situades a la sortida d'una rotonda amb el que l'embús està garantit a qualsevol hora...
S'han fet atemptats paisatgístics i estètics en carrers plens de pilones que semblen engarjolar les cases... Els bombers ara diuen que en cas d'una emergència poden quedar atrapats i no arribar a temps. El mateix pot passar amb una ambulància o amb la policia. Era de sentit comú pensar que a algun d'aquests carrers "empilonats", que són artèria viària de la ciutat, un simple trasllat de domicili no és viable sense haver de tallar el trànsit durant hores.
El tinent d'alcalde diu que estan estudiant amb els bombers possibles solucions, solucions que implicaran més despesa de diners públics, i que d'entrada suposaran la supressió de les cada cop més escasses places d'aparcament que hi ha al carrer. Diuen els bombers que en alguns llocs en girar no es veuen bé els patinets que circulen per la dreta. No els veuen bé ni ells ni la majoria dels conductors. Patinets que, per altra banda, no tots van amb les degudes senyalitzacions i que no sempre semblen conèixer les normes de circulació.
El tinent d'alcalde diu que es farà una auditoria, a bona hora, "per veure si hi ha aspectes que es puguin millorar des del punt de vista de seguretat viària i també de manteniment", tot plegat, però, orientat als vehicles de mobilitat personal (VMP), aquells que no paguen impost de circulació. També demanaran una auditoria externa a una empresa, llegiu més despesa, per proposar solucions i millores per als "VMP". El tinent d'alcalde arriba al "summum" quan cita un "estudi" al que fa referència la revista "Capgròs" on diu que cada any moren 32 mataronins, a causa dels nivells de contaminació i que, per tant, no tenir carril-bici, que, per altra banda, quasi no s'utilitzen, no és una alternativa. El que no diu el tinent d'alcalde és el que es diu al mateix article: "Khomenko pone sobre la mesa una posible explicación de la mala situación mataronina a pesar de que quiere dejar claro que las causas concretas de la situación a nivel de cada ciudad todavía no se han estudiado ni identificado: "Las partículas en suspensión pueden deberse de a industrias, al tránsito, a los sistemas de calefacción de zonas residenciales y también a los condicionantes geográficos u orográficos: hay realidades como Barcelona o Mataró en que la proximidad de las montañas puede afectar la dispersión de estas partículas favoreciendo un estancamiento de la contaminación".
M'agradaria saber quanta gent mor cada any prematurament de malalties cardiovasculars causades per l'estrès i les pujades de tensió provocades per les cabrejades que s'agafen, quan veus que el trajecte que abans es feia en cinc minuts ara es tarda un quart d'hora pel cap baix. Un trajecte que es fa amb el cotxe engegant i aturant, contaminant molt més que abans quan es circulava més fluidament. Tot això mentre es contempla el carril bici buit per on no passa ningú.
Tot plegat demostra que Mataró no té un projecte de ciutat. No té una estratègia clara del que vol i no sols en aquest tema. Mataró creix i creixerà molt més i arribarà el dia que els que vinguin a viure es trobaran de bon matí que amb el cotxe no van a enlloc i a Mataró molts vindran a viure, però molt pocs es quedaran a treballar. Ara i per acabar d'espessir el suc el tinent d'alcalde diu que no entén les queixes pel desplegament dels carrils bici, que no s'han explicat prou be, i "amenaça" de fer el mateix a la N-II, l'única via "viable" que encara no han espatllat. Suposo que si cada dia s'aixequés de bon matí veuria, que fins i tot abans de les set del matí, el trànsit és més que notable a la N-II. En fi, possiblement ell no ho veu així, possiblement perquè no li cal agafar el cotxe per anar a treballar a un polígon a 30 quilòmetres de Mataró.
Diuen que dos notícies s'entenen millor que una, us deixo al capdavall l'enllaç on es parla de tot el que comento i també el d'una notícia de fa unes setmanes per la que se sancionava l'incineradora de Mataró per haver estat llençant més dioxines del compte durant dues setmanes. Bé, aquest cop els han "pillat", però no deu ser pas un episodi únic, ja se n'ha parlat altres cops - també us deixo enllaços de fa més de vint anys-. Aquest tema de la incineradora, però, ha semblat caure sempre en l'oblit. Recordo que fa uns anys es parlava que a causa d'aquesta incineradora hi havia a Mataró barris com el de Rocafonda on el nivell de contaminants eren més dels permesos. Quan es va fer la incineradora a Ponent de la Ciutat ningú va parar esment que els vents dominants la zona són els de ponent i que la ciutat és lloc de pas la majoria de dies de la contaminació que es provoca. Ara bé, en aquest cas serà molt difícil que surti un estudi de les malalties que les partícules contaminants com la dioxina provoquen, ni molt menys que parli de les morts prematures per això causades.
Ja tremolo pensant en l'obligatorietat de crear zones de baixes emissions en els dos anys vinents, o no es permeti circular els vehicles més contaminants. No veig a l'actual consistori imposant mesures d'aquest tipus a segons quins llocs, altrament molta gent que no es pot canviar el cotxe com dimonis aniran a treballar cada matí. Els socialistes de Mataró suposo que tenen bona memòria i recorden, ara fa quelcom més de vint anys, quan van perdre la folgada majoria absoluta que gaudien al consistori per intentar posar parquímetres a Cerdanyola.
Per últim, no he sentit cap escarafall ni cap comentari, no dic que no hi hagi estat, a l'oposició a l'Ajuntament sobre aquests temes, no deu ser pas que estan en stand by, ressignats a ser sempre oposició, oi?
Mataró 21 de març 2022
De l'any 2000
https://elpais.com/diario/2000/10/04/catalunya/970621645_850215.html
Del 1995
https://elpais.com/diario/1995/12/07/madrid/818339068_850215.html