17 de gener del 2017

Arriba el fred, l'Administració respon!


Ahir al migdia, devia ser al 324, vaig sentir les declaracions del Conseller Jané respecte de l'onada de fred que ara ens està arribant. La veritat és que el bon home em va fer patir de debò tota l'estona que el vaig anar sentint. Semblava que camines sobre una catifa d'ous, fent passes suaus i curtes, per intentar trencar-ne els menys possibles. Frases curtes, rumiades, un parlar lent. Fent referència als informes – llegiu, si no passa ben bé això es perquè m'han informat malament –. Tot plegat, un anar amb excessiu compte amb el que es diu, per por a equivocar-se i que algú, sempre hi ha algun d'aquests, gràcies a això pogués fer punxa al llapis. En aquest país en tenim un munt de torracollons rondinaires, "del gremi d'enderrocs", esperant per criticar. Pocs cops, per no dir mai, amb intencions positives, ja no m'atreveixo a dir amb intencionalitat constructiva.

Tot plegat em va semblar tan artificiós, una pèrdua de temps, de recursos – cost de l'emissió- no hi ha notícies més importants? No hi ha altra programació més interessant? Després algú ens diu que la Televisió de Catalunya perd audiència. Sentir a tot un Conseller de la Generalitat parlant, mentre ensumaves la por que trametia, la por a cagar-la! Tot plegat fa certa "angunieta". Per què, veiem, estem a l'hivern, no? A l'hivern fa fred, oi que sí? Alguns dies més que d'altres. Ara ens toquen uns dies "excepcionals", d'acord! Nevarà, algunes carreteres poden quedar tallades o caldrà fer servir cadenes. Sembla com si això no hagués passat mai! Que s'activaran les màquines llevaneus, coi per això les tenim! Que es tirarà sal a les principals vies de comunicació amb risc de glaçada, clar home! Per això hi ha pressupostada alguna partida, per comprar sal per tirar-la si es preveuen glaçades, només faltaria!

Després quan hi ha un episodi com aquest sempre hi ha algú que aprofita per fer la cèlebre frase, la frase ocurrent. Quan mal que ens ha fet tot això del "twitt". Ahir un deia, ara que coincidint amb l'onada de fred hi ha la punta de l'epidèmia de grip, que les urgències estaven col·lapsades i que això s'atribuïa a la grip i no pas als llits reduïts. I la gent ho "retwitta" i visca la gresca! A veure, si-ús-plau! Cada any d'ençà que tinc memòria quan hi ha "la passa" de grip les urgències es col·lapsen. Ara que hi ha menys llits hospitalaris i abans quan n'hi havia més. Es col·lapsen perquè molta gent va a urgències en lloc de quedar-se a casa, abrigadet, amb un brou ben calent i prenent algun analgèsic al mateix temps que controla la febre. Per què, veiem, quanta de la gent que va a urgències per la grip acaba fent servir un llit hospitalari? Suposo que unes quantes més del que és habitual. Gent amb altres afeccions ja diagnosticades i que la grip podria agreujar. Persones, però, que normalment ja estan vacunades.

També ahir algú es feia ressò de les declaracions d'un capellà, suposo que conegut, de la zona de Madrid que deia:  "que davant de l'onada de fred, s'havia de demanar que els Ministeris i edificis oficials restessin oberts per acollir a la gent sense sostre". Molt bona intenció, però la intenció que val, de debò, és aquella que permeti que aquests edificis que acullen -els que ens governen i que hi treballen per a tots- ho facin eficientment, per tal d'evitar que no hi hagi gent obligada a viure al carrer. I tot això no depèn pas de què ara arribi una onada de fred.

La demagògia ha fet tant de forat en les nostres consciències que ja no ens adonem del ridícul. Tornant a voltes amb les declaracions del Conseller i les recomanacions que ens fan des dels mitjans per fer front l'onada de fred. Algunes són tan banals, de lògiques, que fa vergonya aliena sentir-les. Ahir s'avisava que aquells que tenen familiars, veïns o coneguts d'edat avançada que viuen sols procurin no deixar-los "sense supervisió" durant aquests dies. O sia, que a la que millori el temps ja els poden oblidar, fins a la propera nevada o fins a la propera onada de calor, on s'aprofitarà també per recordar l'escalfament global.

L'estat i  les Administracions en general s'han atribuït, de fa temps, unes funcions que sembla que ens hagin de permetre jubilar l'enteniment i enviar la consciència de vacances. L'Estat, l'Administració, fa de papa i de mama. L'Administració ens diu a l'estiu que hem de prendre líquids per no deshidratar-nos i que hem de tancar les finestres a l'hivern per no agafar fred. L'administració ens diu, com ara és el cas, que no agafem el cotxe si no és imprescindible. L'Administració ens diu que hem de portar el cotxe en perfectes condicions, correctament revisat... Només quan fa fred?

Per tot això, i més, l'Administració destina recursos. Llegiu departaments, empleats, funcionaris... Per tot això l'administració té telèfons que responen, ves quina cosa que truquis a un telèfon i et responguin, extraordinari! Així és com ens hem anat carregant tots plegats d'obligacions, dic tots plegats perquè les paguem amb els nostres impostos. Carregant amb unes obligacions i amb uns serveis que semblen que tenen dues finalitats. La primera l'aixopluc laboral dels que els presten i l'altre contribuir a la idiotització de molta gent. Gent  cada cop menys acostumada a pensar i més viciada a què els altres els diguin el que cal fer.

Per això la sensació d'angúnia que ahir em trametia el Conseller. Jo, personalment, ho haguera "pelat" tot molt més ràpid, sense tantes explicacions i justificacions. Ara bé, si algú per culpa de la meva actitud concisa no es poses bé la bufanda i es refredés, jo duraria dos telenotícies al càrrec. Durant  una setmana seria motiu de crítica i escarni dels benintencionats i també dels hipòcrites camuflats -potser són els mateixos - que em farien passar un viacrucis.

En definitiva, hem construït una societat egoista, hedonista, acomodatícia i poruga. Un lloc on el concepte de responsabilitat personal ha desaparegut. Una societat on tot és façana, un paquet que només és embolcall i llacet. El regne de les aparences! Així ens va!

17 de gener 2017

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada