31 de gener del 2016

Treballòleg?



Fa uns de dies vaig obrir el diari i hi havia un articulista que signava com a “Treballòleg”. Des del menjador estant la meva família va sentir el cop, de quan vaig caure de cul a terra. Treballòleg? Fins ara havia sentit dir el nom de politòleg, que ja em sembla agafat amb pinces. Avui, per exemple, al diari ARA es demana  opinió a una sèrie d’experts. Hi ha el “classicot” que signa com a professor de ciències polítiques i un altre del mateix ram ho fa com a politòleg. Al mot politòleg ja ens hem acostumat, fins i tot l'hem incorporat al lèxic, així una mica com amb calçador. Perquè a veure si hi ha politòleg, vol dir que hi ha politologia, no? Doncs sí! Segons sembla si,  també és un terme que ja hem incorporat, però treballologia és tan nou, tan “trencador”, que encara no existeix. O sia que el personatge, el treballòleg, no tan sols ha inventat un ofici inexistent sinó que el basa en una suposada ciència inexistent, la treballologia. Però no ens amoïnem,  com que el llenguatge és una cosa viva, de ben segur que un altre cop que ho escrigui, d'aquí a un cert temps, el meu corrector no s’il·luminarà com un arbre de Nadal.

Clar que mirant la biografia del treballòleg en qüestió, el seu currículum, a la viquipèdia, un ja entén que al bon xicot no li queda cap més remei que definir-se. Amb tanta llicenciatura, estudis, màsters, presidències, coordinacions, secretariats, militàncies polítiques i altres endergues, li ha calgut trobar un mot, modern, trencador i sobretot nou que, a parer seu, ho englobi tot, o que, senzillament, "li doni" quelcom que altres no tenen. Treballòleg, de treballologia, que se suposa que és una ciència que estudia el treball, una ciència que encara no està definida però que ja té els seus estudiosos. Del que es desprèn del currículum del personatge, no és que no se l'hagi treballat, títol sobre títol, càrrec sobre càrrec. El que dubto és que amb una vida acadèmicament, socialment i políticament tan ocupada i intensa hagi tingut mai temps ni ocasió de treballar. Vaja de treballar de debò,  tal com molts ho entenem. Com ho entenem aquells que fa anys i panys que cotitzem a la Seguretat Social. Com ho entenem aquells que durant anys i panys hem estat sotmesos a un horari, sotmesos a uns caps que ens han estat al sobre, molts cops per la més petita de les nimietats.

Cal un gran esforç , haver “treballat” molt, per acumular tot el que ha acumulat l’amic treballòleg, i s’entén que n’ha de saber un munt per ocupar, un darrere altre, càrrecs i presidències, per haver assolit llicenciatures i màsters. En deu tenir molta experiència de tot plegat. Per això m’estranya l’ofici i l’especialitat amb la qual es vol definir. Per què potser no seria més correcte definir-se,acumulòleg” o “trepòleg” o “titulòlèg” o “curricòleg” o “posturòleg”?

Per parlar del món del treball, està bé fer-ho des de l’academicisme i està molt bé tenir una formació universitària. Però hauria de ser imprescindible, o com a mínim convenient , estar sotmès, com la majoria dels que coneixen un món, un ofici, a tocar la realitat. Tocar la realitat , si pot ser, des de la “primera línia de combat”. Haver viscut la realitat des de dins, no us sembla bé? No hauria de ser així?

Mentre, al nostre amic treballòleg, que continuarà adquirint experiència en el seu particular món, que aparentment no és el del treball pròpiament dit, se li presenta un altre problema i és que és relativament jove. Per tant, no serà estrany veure’l d’aquí a un temps amb un altre títol definitori, si és nou i inventat millor que millor! Perquè lo de treballoleg d'aquí a uns anys potser  li vindrà estret i a més ja estarà molt suat.

Disculpeu la disquisició, el temps que us faig perdre als que em llegiu. Perdoneu-me haver-me enrotllat com un papir amb un tema aparentment  tan trivial  i “sense suc ni bruc”. Parlant de papirs, sí que existeix la papirologia i els papiròlegs i les papiròlogues. Des d’aquí aprofito per a saludar a una bona amiga que ho és, si és que per casualitat em llegeix a la xarxa.

31 de gener de 2016

4 comentaris:

  1. Molt bo el teu escrit! És que avui també he llegit la paraula "treballòleg" i ho he buscat al "google" perquè també he caigut de cul!!!!!

    ResponElimina
  2. Just avui m'ha passat el mateix. He llegit per primera vegada aquesta paraula i buscant informació sobre la mateixa m'ha arribat a les mans aquest escrit.
    Molt bo, per cert!

    ResponElimina
  3. A mi m'ha passat el mateix que als que han escrit els anteriors cometaris. Quan he llegit la paraula per primera vegada, no he pogut evitar buscar-la i he anat a parar aquí.

    ResponElimina
  4. Moltes gràcies, molt agut i molt encertat.
    Gràcies per fer-nos pensar!

    ResponElimina