26 de desembre del 2015

Any Nou, fanals nous

No han arribat a complir els vint anys i ja s’han fet vells, o potser no tant. Van substituir uns altres que com a mínim tenien quasi trenta anys. Va ser el 1996 quan finalment van reurbanitzar el carrer, després d’uns quants anys de discussió sobre la manera com fer-ho. Els primers fanals eren de base àmplia amb una porteta que donava accés a les connexions, portetes que amb el temps van quedar sempre obertes amb el consegüent perill. Els del 1996 ja varen resultar més “hermètics”.

Els d’ara, els fanals que ja s’ha fet vells, han durat menys que els primers, potser podien haver aguantat uns quants anys més, malgrat algunes mostres de rovell a les seves parts superiors. Potser era prioritari fer alguna altra reforma al carrer. El terra de les voreres també està malmès, bàsicament és inestable, perquè en molts llocs les lloses s’han desenganxat. Són molts els “rajols” de pedra artificial que es mouen, al pas dels vianants, amb un rítmic “clac-cloc”. Malgrat tot, hem estat de sort amb aquests rajols de pedra artificial que han aguantat força bé durant vint anys sense deteriorar-se de manera notable, no com d’altres a altres llocs de la ciutat. Allà semblen l'escamada i irregular escorça dels troncs dels pins, de la que contínuament se’n fan llesques que van saltant i deixant entremig clots irregulars.

Els fanals vells eren una combinació; en alçada de bombetes de vapor de sodi, que proporcionaven una llum groguenca i a mitjana alçada un adossat amb fluorescents que amb el temps van ser substituïts per làmpades de tipus “led”. Aquests adossats contribuïen a donar un to més natural a la il·luminació, esmorteint el color molt menys cromàtic que donaven els llums de sodi.

Aquest any, coincidint amb les festes nadalenques, estrenem fanals! Aquests ara són de tecnologia led. Se suposa que amb un consum molt més reduït, aquest deu ser l’objectiu; “l’estalvi energètic”! Ignoro el temps d’amortització que, amb aquest "menys import" en la factura del llum, permetrà fer front al cost de la substitució. Aquests dies els operaris procedeixen amb les serres radials a separar els rajols que hi ha per sobre de la base dels fanals “vells”, retallant les juntes per desancorar-los. En principi, amb els nous fanals ja col·locats, havien desaparegut els suports adossats a mitjana alçada, però de sobte han aparegut de nou – reaprofitats dels fanals vells - afegits als nous fanals a partir de mig carrer.

Ara que als vespres tindrem una llum més blanca, clara i diàfana es podrà distingir, els que tinguin més sensibilitat, els tons i colors dels objectes, també de les persones i els seus vestits . Però, per a la immensa majoria dels mortals que veig passar, enfeinats i amb pressa, per sota el balcó de casa, possiblement el canvi els resultarà quasi inapreciable. Sobretot pels que són tot el dia treballant fora de casa i que quan tornen al vespre no veuen els operaris fent els canvis. Ni tampoc veuen el camió, de l’industrial que fa la substitució, entorpint el trànsit en ocupar un carril del carrer aparcat en doble fila.

26 desembre de 2015

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada